{ "title": "Şehzade Süleyman", "image": "https://www.sehzade.gen.tr/images/sehzade-suleyman.jpg", "date": "21.01.2024 11:59:14", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Şehzade Süleyman, Osmanlı Padişahı Orhan Gazi'nin büyük oğlu olan Şehzade Süleyman'ın annesi ise Nilüfer Hatun'dur. Doğum tarihi net olarak bilinmemekle birlikte doğum yılı 1316 olarak tarihe geçmiştir. Osmanlı Devleti'nin Rumeli'ye ve Avrupa'ya geçişini sağlayan Şehzade Süleyman, Rumeli Fatihi olarak da anılmaktadır.

Şehzade Süleyman'ın Ailesi

Şehzade Süleyman'ın Selçuk Hatun ve İsfendiyaroğlu Kötürüm Bayezit'in kızı olmak üzere iki evlilik yaptığı bilinmektedir. Bu evliliklerinden Melik Nasır, İshak ve İsmail adlarında üç oğlu ve Sultan Hatun, Efendize Hatun adlarında da iki kızı dünyaya gelmiştir.

Melik Nasır Bolayır civarında katıldığı Akça Liman'ı seferi sırasında boğularak ölmüştür. İshak ve İsmail ise Rumeli'de akıncı beyi olarak görev yapmışlardır.

Sultan Hatun ise Candaroğlu Süleyman Paşa ile evlendi. Sultan Hatun'un cenazesi Sinop'ta Aynalı Kadın adı verilen türbeye, Efendize Hatun ise Akşehir'de İmaret Cami haziresine defnedilmiştir.

Şehzade Süleyman'ın Osmanlı Devleti'ne katkıları

İlk hizmetini Gerede'de yönetici olarak yapan Şehzade Süleyman, İznik ve İzmit fetihlerine katılmıştır. Büyük katkılar sağladığı Karesioğulları Beyliği'ne Bey olarak atanmıştır. Ayrıca İznik, Göynük ve Mudurnu civarı kendisine tımar olarak verilmiştir. Sırplar ile savaşarak Selanik'i almış ve Bizanslılara teslim etmiştir. Ayrıca Bulgarlar ile Dimetoka'da savaşarak Rumeli'de tekrar üstünlük kurmuştur. Bu başarıdan dolayı kendisine Çimpe Kalesi üs olarak verilmiştir. Marmara Bölgesi'nde Gelibolu dahil olmak üzere birçok yeri fethetti ancak Bizanslılar ile yapılan antlaşma gereği sonradan bu toprakları boşaltmıştır. Eretna Beyliği beyi Alaaddin Eretna'nın ölümüyle iç karışıklıklardan istifade eden Şehzade Süleyman, Ankara'yı zaptetmeyi başarmıştır. Bir süre sonra Bizans'ın imparator değişimi üzerine gözünü tekrardan Trakya'ya çevirmiştir.

Rumeli'ye üçüncü geçişi ile ordusunu Biga'da toplamış Çardak Limanı'nda gemilerini yan yana dizerek Çanakkale Boğazı'nı geçmiştir. Bu işlemden sonra Bolayır'ı kendine üs olarak belirlemiş ve Anadolu'dan getirdiği Türkmen ailelerini buraya yerleştirmiştir. Rumeli'ye yapılan iskan politikası ile buralarda kalıcı olmayı amaçlamıştır. Daha önce gerçekleştirdiği harekat ve tecrübelerine dayanarak Gelibolu Yarımadası'nın Osmanlı'ya katılımını sağlamıştır.

Şehzade Süleyman'ın vefatı

Ölüm tarihi ile ilgili çeşitli iddialar bulunmaktadır. Bir iddaya göre Seydikavağı ile Bolayır arasında avlanırken atından düşerek vefat etmiş, vasiyeti gereği cenazesi Bolayır'da yaptırdığı türbeye defnedilmiştir. Aşıkzade Tarihi ölüm tarihini 1356, Anonimler ve Oruc tarihi ise ölüm tarihini 1357 olarak vermektedir. Ruhi ise Şehzade Süleyman'ın Rumeli'de 6 sene verdiği mücadele sonrası vefat ettiğini söylemiştir. Bu görüşe göre 1356 yılında öldüğü hesaplanmıştır. Bizanslı tarihçi Nikeforas Gregoras ise Şehzade Süleyman'ın vefatının, kardeşi Şehzade Halil'in esir düştüğü 1357 yılından kısa bir süre sonra gerçekleştiğini belirtmiştir.
" } ] }