{ "title": "Şehzade Ömer", "image": "https://www.sehzade.gen.tr/images/sehzade-ömer.jpg", "date": "21.01.2024 12:25:02", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Şehzade Ömer, Tarihi kayıtlarda Şehzade Ömer olarak bilinen Ömer Faruk Osmanoğlu son Osmanlı halifesi olan Abdülmecid'in oğlu olup tarihi kayıtlarda 27 şubat 1898 yılında İstanbul'da dünyana gelmiş ve yaşamını 28 Mart 1969'da Kahire de yitirmiştir. Son Osmanlı padişahı olan 6. Mehmed'in kızını alarak padişah damadı olmuştur. Şehzade Ömer Cumhuriyet döneminde birçok sporun kalkınması amacıyla çalışmalar yapmış ve spora olan ilgisi hasebi ile bir süre Fenerbahçe Spor Kulübü'nün başkanlığını yapmıştır. Tarih kayıtlarda Abdülmecid'in oğlu olup annesi ise Şehsuvar Başkadın Efendi olarak bilinmektedir. Farklı bir anneden dünyaya gelen tek kız kardeşi bulunan şehzade Ömer'in kız kardeşinin adı ise Dürrüşehvar Sultandır.

Şehzade Ömer'in Eğitim ve Aile Yapısı

Ailesinin kendisine vermiş olduğu eğitimlerinin yanı sıra Harbiye Mektebi'nden üstün başarılar elde ederek mezun oldu, daha sonra eğitimini tamamlamak amacıyla yurt dışına çıkarak Almanya da bulunan Potsdam Askeri Akademisini bitirdi. Tarihi kaynaklarda I. Dünya savaşına katıldığı tespit edilen Şehzade Ömer I. Dünya savaşında Verdun savaşında çarpışarak düşmana karşı savaşmıştır. Türkiye'ye döndükten sonra ise kuzeni olan Sabiha Sultan ile izdivaç etti. Sabiha Sultan son Osmanlı padişahı Şehzade Mehmed Vahdettin'in kızıydı. Bu evlilik sonrasında Hanzade Sultan, Neslihan Sultan ve Necla Sultan adlarında 3 kız çocuğuna sahip oldu. Alman İmparatorunu ziyaret amacıyla giden V. Mehmed Reşad adına giden şehzade Mehmet Vahdettin Efendiyi bu ziyaret esnasında Mustafa Kemal Paşa ile eşlik ederek bu yolcuklukta yer aldı.

Şehzade Ömer spora değer veren ve etkin olarak katılan bir şehzade olarak bilinmekteydi. Ülkemizde bulunduğu dönemde sporun gelişmesi amacıyla ciddi anlamda çalışmalar gerçekleştirdi. 1919 yılında henüz 21 yaşındayken Fenerbahçe Spor Kulübü'nün başkanlığını yaklaşık olarak 5 yıl kadar yaptı ancak ülkeden sürgün edilince bu görevi bırakmak zorunda kaldı.

Şehzade Ömer'in Ülkeden Sürgün Gönderilmesi

Milli Mücadeleye katılmak amacıyla Anadolu'ya 1921 yılının Nisan ayında çıktı. Bir kısım tarihi kaynaklara göre milli mücadelede ülkenin yönetimini sağlayacak kişinin bir hanedan üyesinin olması gerektiği düşüncesi ile VI. Mehmed tarafından Anadolu'ya gönderilmişti böylelikle Milli Mücadelenin yönetiminin bir hanedan üyesi eliyle gerçeklenmesi istenilmiş ise de İnebolu dolaylarında Mustafa Kemal Paşa tarafından Ankara hükumetinin yetkilerinin kendisinde bulunmasından dolayı İstanbul'a tekrardan geriye gönderildi. Bu zoraki gönderme Şehzade Ömer'i derinden yaralamıştır öncesinde Mustafa Kemal Paşa ile yakın arkadaş olmasına rağmen böylesi bir yaptırımla karşı karşıya kalması kendisini üzmüştür.

Şehzade Ömer 4 Mart 1924 yılında o dönem ki TBMM hükumetinin kabul ettiği Osmanlı Hanedanının sınır dışı edilmesi ve Halifeliğin kaldırılması ile sınır dışı edildi. Bu sınır dışı edilişi memlekete bir daha gelememesine neden oldu. Yaklaşık olarak 45 yıl boyunca vatan toprağından uzak yaşayan şehzade Ömer 28 Mart 1969 yılında Kahire'de yaşamını yitirdi. Bu ölümden yaklaşık 5 yıl sonra TBMM hükumetince bir yasa çıkartılarak hanedanın erkek üyelerinin ülkeye dönmesine izin verildi. Şehzade Ömer vefatından yıllar sonra hükümletin sessizce nakledilmek şartı ile naaşının getirilmesine izin verildi. 10 Mart 1977 yılında halk bilgilendirilmeksizin II. Mahmud'un türbesine naaşı defnedildi.
" } ] }